zondag 16 december 2012


de-10-geboden-van-een-kleuterjuf-of-meester_opt
De kleuterleid(st)er \

De 10 geboden van een kleuterjuf of -meester

Je functie als kleuterjuf of -meester wordt vaak onderschat. Alle schoolvakanties thuis, om 4u gedaan, op woensdagnamiddag thuis. Idéaal, althans zo klinkt het toch. Maar velen vergeten de vergaderingen, oudercontacten, spaghetti-avonden, … die allemaal na de schooluren vallen. Wie daarnaast ook zijn job goed wil doen heeft ook nog heel wat voorbereidingswerk dat altijd na de klasuren gebeurd. Na die lange overuren (die er elke dag zijn) kan je ook eens vervelend lopen of moe zijn maar als juf of meester moet je elke dag opnieuw met een lach op je gezicht voor de klas staan. Je kan niet zomaar een dagje verlof nemen omdat je ziek bent, ziek zijn is taboe.

Een tweede punt dat mensen vaak vergeten is het prijskaartje om je job te kunnen uitoefenen. Je maakt het zo duur als je zelf wil, dat is waar maar in de bibliotheek boeken uitlenen is niet altijd evident, vaak zijn alle boeken al gereserveerd of uitgeleend. Je wil al eens een bepaalde knutselactiviteit doen waarvoor je stof nodig hebt, een specifiek spel aanbrengen dat niet in de klas aanwezig is, enzovoort… Je hebt dan wel je klasbudget maar ik denk dat iedereen wel beseft dat je met dit budget niet genoeg hebt om al jouw kleuters een volledig jaar te voorzien van alles wat ze nodig hebben. Kleuterleid(st)er zijn komt met een ‘letterlijk’ prijskaartje.

Deze zaken worden vaak vergeten en als juf of meester is het verschrikkelijk om dit te moeten aanhoren. Maar hou steeds in je achterhoofd dat het allerbelangrijkste is dat je je werk graag doet, met liefde voor de kleuters en dat je elke dag met een glimlach naar de klas stapt. Daarom de volgende wijze woorden:
 
Bovenal bemin het kind
Wees steeds soepel en welgezind
Laat het kind voldoende exploreren,
Knoeien en morsen om te leren.
Verwoord zijn gevoelens en gedachten
Koester het woord ‘wachten’
Schematiseer, structureer en herhaal
Spreek tot ieder kind duidelijke taal
Elke kleuter is uniek
Als hij niet actief is, is hij ziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten